Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

В първото си официално изявление след края на почивката си в САЩ френският президент Никола Саркози призова за „една силна Европа" и за задълбочаване на отношенията на Франция със САЩ, съобщава АФП.

Създаването на една силна Европа и ефективната й роля на международната политическа сцена би рефлектирало върху много от спорните въпроси, с които ЕС се ангажира, добави Саркози.

Пред посланиците на Франция, които са в Париж за редовната си годишна конференция, Саркози заяви, че изграждането на ЕС ще е приоритет номер едно на френската външна политика.

В речта си френският държавен глава акцентира върху отношенията между Франция и САЩ.

Причислявам себе си към тези, които осъзнават, че добрите отношения със САЩ са един изключително съществен компонент от международните връзки, добави Саркози, като не пропусна да отбележи, че днес френско-американските контакти са така ползотворни, защото са плод на една близо двувековна традиция.

В изявлението си френският държавен глава засегна и темата на евентуалното членство на Турция в Европейския съюз.

Той уточни, че е по-скоро за едни качествени контакти между Турция и страните членки на съюза, отколкото пълноправното членство на страната в ЕС. Въпреки това Саркози не изключи възможността за преговори и диалог с Турция за евентуалното й членство.

Франция няма да се противопостави на започването на преговори за приемането на Турция в съюза, добави Саркози.

Няма да съм лицемер и да изневеря на по-рано казаното, всички знаят, че съм благосклонен към приемането на Турция в рамките на Съюза, каза още френският президент.

Акцент в изявлението на Саркози беше и ядрената програма на Иран. Франция е отворена към диалог и разширяване на връзките с Иран, стига Техеран да прекрати ядрената си програма, уточни Саркози.

Един ядрен Иран е неприемлив за мен, добави френският държавен глава.

Друга тема в речта на Саркози беше и състоянието на Г-8. Смятам, че Г-8 трябва да се превърне в Г-13, добави френският държавен глава, като уточни че групата на осемте трябва да се разшири с Китай, Мексико, Индия, Бразилия и Южна Африка.
(news>bg,27.08.2007)

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи