Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Би Би Си: Европейският съюз приветства решението в полза на турската управляваща партия
31 юли 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Европейският съюз изрази своето облекчение относно решението на турския конституционен съд да не забранява управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предаде Би Би Си.
“Това е добър ден за Турция и за Европа”, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен и призова турското правителство да “активизира реформите”. Политическата несигурност забави напредъка на Турция, чиято цел е да се присъедини към ЕС.
Въпреки че не наложи забрана на партията, чрез своето решение на 30 юли, съдът “отряза” наполовина финансовите средства на партията за тази година.
Главният прокурор на Турция заведе дело срещу ПСР, обвинявайки я в опит да въведе тихомълком закона на ислямския шериат.

“Милиет”: Европейската комисия въздъхна спокойно с решението на Конституционния съд на Турция
31 юли 2008 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Европейската комисия въздъхна спокойно с решението на Конституционния съд на Турция да не забранява Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник “Милиет”. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен поиска Турция да се концентрира вече върху реформите, което трябва да се направи с един широк консенсус в обществото. Ротационната председателка на ЕС Франция призова турските политически актьори да решават различията във възгледите си с диалог, на базата на основните права и свободи в правовата държава. Външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд заяви, че с това решение Турция ще следва по-демократичен и по-европейски път.
Съпредседателят на Смесената комисия ЕС-Турция Йост Лагендейк също посочи, че се е успокоил с това решение и се надява, че ПСР ще извлече поуки от него. “ПСР трябва да покаже явни знаци на онези, които не са гласували за тях, че ще защитава светския характер на страната”, каза холандският европарламентарист. Съпредседателката на германската Партия на зелените Клаудия Рот изрази мнение, че с решението е била зачетена демократичната воля на избирателите в Турция.

РФИ: Турция си пое дъх, ЕС призова Анкара да ускори реформите
31 юли 2008 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен призова Турция да навакса изгубеното време и да ускори реформите след като Конституционният съд реши да не забранява управляващата Партия на справедливостта и развитието. Според Рен решението на съда отразява влиянието на европейските ценности върху Турция. Той подкани правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган да поднови усилията си за социални и икономически реформи, за да може страната да покрие европейските стандарти след като политическата нестабилност през последните две години “отне от времето, през което тези реформи можеха да бъдат извършени”.
Що се отнася до управляващата ислямистката Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, за нея решението на Конституционния съд на Турция е наистина “глътка въздух”. От Анкара предава Жером Бастион, РФИ:
“Турция си пое дъх. Тя избегна нова политическа криза и още една не дотам славна премиера – смъкване от власт на управляващата партия. Удовлетворен, без да ликува, премиерът Ердоган приветства укрепването на демокрацията и на правовата държава. Той обеща: “Оттук насетне Партията на справедливостта и развитието, без никога да е била огнище на антисветска дейност, ще продължи да защитава принципите на Турската република.” Независимо дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна, партията на г-н Ердоган е смятана за виновна, но беше осъдена по-скоро леко – да върне половината от обществената субсидия, която е получила за 2008 г., тоест около 13 млн. евро.

18/07/2008

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли подчерта, че продължаващите реформи по пътя на присъединяване към ЕС ще увеличат стабилността на Турция и ще подобрят дипломатическите й отношения.

От Айхан Шимшек за Southeast European Times -- 18/07/08

photo

"САЩ и Турция имат силно стратегическо партньорство. Искаме да продължим и да засилим това партньорство," заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли в петък (18 юли). [Гети Имиджис]

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли), докато кризата в страната се задълбочава на фона на интензивен дипломатически диалог за Иран и Ирак.

Хадли подчерта значението на стабилността на Турция и даде висока оценка на постигнатото в областта на демокрацията през последните няколко години. Като призова Турция да продължи политическите и икономическите реформи, той подкрепи и кандидатурата на страната за членство в ЕС.

"Тези реформи ще направят Турция по-силна и по-богата. ... САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция е изправена пред една от най-тежките политически кризи от десетилетия и много анализатори винят политиката на ЕС по отношение на Турция за задълбочаването на кризата.

"Кризата е … обвинителен акт срещу [ЕС] за печалния провал на блока да разгледа позитивно кандидатурата за членството на Анкара," писа "Файненшъл Таймс" в уводната си статия тази седмица. "Ако Съюзът бе поставил пред Турция ясни условия и срокове, както генералите, така и ПСР биха концентрирали своите усилия върху присъединяването, а не върху забрадките," пише вестникът.

Свързаната с политическия ислям Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган се бори в Конституционния съд срещу усилията на прокурорите да я забранят по обвинения, че партията подкопава светския и демократичен характер на страната. Междувременно срещу група бивши турски военни и твърдолинейни националисти бяха предявени обвинения за подготовка на преврат срещу правителството на ПСР.

Кризата на доверие както при либералите секуларисти, така и при свързаните с политическия ислям консерватори се задълбочи, след като кипърският проблем и противопоставянето на френския президент Никола Саркози реално блокираха преговорите на Турция за членство в ЕС. Анализатори изразяват опасения, че борбата между силите може да застраши вътрешната стабилност и да обрече на неуспех опитите за установяване на мир в Ирак и решаване на ядрената криза в Иран.

Коментирайки стратегически въпроси, Хадли изрази желание сътрудничеството между Вашингтон и Анкара да бъде засилено още повече. "САЩ и Турция имат силно стратегическо партньорство," подчерта той. "Бихме искали да продължим и да засилим още повече това партньорство."

Хадли обсъди също последните събития в Ирак и неотдавнашните съвместни усилия за укрепване на стабилността и сигурността в съседната държава. Ердоган направи своето първо официално посещение в Багдад миналата седмица, като така даде началото на нова стратегическа ера в отношенията между Турция и Ирак.

Хадли изрази ангажимент да подкрепя Турция за отстаняване на заплахата от терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак. "САЩ, Турция и Ирак ще продължат да си сътрудничат срещу нашия общ враг, ПКК," отбеляза той.

По време на разговорите с президента Абдула Гюл, земестник-началника на турския генерален щаб генерал Ергюн Сайгун и външния министър Али Бабаджан Хадли повдигна въпроса за ядрената заплаха от страна на Иран. Той обсъди неотдавнашното решение на Вашингтон да участва в ядрените преговори между ЕС и Иран и да оцени вероятността за постигане на решение по дипломатически път.

Бабаджан, който посрещна иранския външен министър Манушер Мотаки в петък в Анкара, каза, че Турция е готова да положи всички усилия, за да намери мирно решение на иранската ядрена криза.

Турската политика се противопоставя на ядрените оръжия в региона, но според нея държавите имат право да развиват ядрени технологии за мирни цели.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

Приемането на Турция в ЕС е първа цел на турската дипломация, каза Абдуллах Гюл
19 юли 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Влизането на Турция в ЕС показа като първа цел на турската външна политика президентът Абдуллах Гюл, пише турският вестник “Заман”. На срещата на турските посланици и дипломатически представители тази седмица в Анкара Гюл изтъкна, че дипломатическата активност за приемане на Турция в ЕС е основната задача и мисия на турската дипломация. Турският президент посочи, че турската дипломация ще развива една по-широкообхватна дейност през 21 век и ще има нови роли, които трябва да изпълнява. Той обърна внимание на това че срещата съвпада със засилването на ролята на турската външна политика за решаване на проблемите в Близкия изток, пише вестникът.

Португалия обяви, че е необходимо продължаването на преговорите с Турция за ЕС
18 юли 2008 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Лисабон/Анкара. Държавният секретар в правителството на Португалия, отговарящ за връзките с ЕС Мануел Лобо Антунеш заяви, че ЕС трябва да продължи преговорите с Турция, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Антунеш е заявил за държавната информационна агенция Луза, че преговорният процес с Хърватия и Турция трябва да продължи, но това не означава автоматично приемане в съюза. Той е изтъкнал също, че ако не се направят структурни реформи в ЕС, разширяването му ще бъде много трудно. “ЕС обаче трябва да държи на своите обещания”, е подчертал португалският политик.

Франция реши приемането на Турция в ЕС да бъде подложено на референдум17 юли 2008 12:47 Агенция "Фокус"Париж/Анкара. Франция реши приемането на Турция в ЕС да бъде подложено на референдум, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Френският сенат гласува тази сутрин пакета от промени в конституцията, които касаят приемането на нови страни в ЕС, в това число и Турция. За новите страни, които ще бъдат приети в ЕС, трябва да има референдум. За промените са гласували 162 души, а против 125. На приемането на промените са се противопоставили социалистите, комунистите и зелените в сената. На 21 юли пакетът от промени в конституцията трябва да бъде гласуван от парламента на Франция, пише вестникът.

“Сабах”: Решимостта ни към ЕС продължава, въпреки всички отрицателни събития, каза турският премиер17 юли 2008 08:37 Агенция "Фокус"Анкара. Запазваме решимостта и въодушевеността си за присъединяване към ЕС, въпреки всички отрицателни събития в страната, каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник “Сабах”. На вечеря с посланиците на Турция в рамките на конференцията за турската външна политика в Анкара Ердоган изтъкна, че страната вече провежда активна външна политика. Той заяви, че се решават проблемите със съседите. Турският премиер каза във връзка с реформения процес към ЕС, че не може да става дума за неговото спиране или забавяне и решимостта за провеждане на реформите не е отслабнала, пише вестникът.

16 юли 2008 | 17:34 | Агенция "Фокус"

Париж/Анкара. Министърът на външните работи на Франция Бернард Кушнер заяви, че е взето решение по време на френското председателство да се започнат преговори по две глави с Турция, предаде Анадолската агенция. Пред Комитета за външни връзки на Европейския парламент Кушнер посочи, че това е твърдо решение на Франция. Той посочи, че преди да влезе в сила Лисабонският договор няма да бъдат приети нови членки в Евросъюза.

15 юли 2008 | 19:56 | Агенция "Фокус"

Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан заяви, че няма никакво отклонение от целта за пълноправно членство на Турция в ЕС, предава Анадолската агенция. Бабаджан каза това на конференция на турските посланици в Анкара за турската външна политика. Той изтъкна, че членството в ЕС е най-първата цел на турската външна политика и трябва всички препятствия, които възникват по този път да бъдат отстранявани. Бабаджан каза, че в последните години има известно забавяне в проевропейската активност на страната и тя трябва да бъде преодоляна, за да не се изчерпи търпението на турските граждани. Той призова също европейските страни да дават положителни сигнали на Турция в тази насока.

Саркози обеща да не пречи на преговорите на Анкара с ЕС

Френският президент Никола Саркози събра за разговор президента на Палестинската автономия Махмуд Абас (вляво) и израелския премиер Ехуд Олмерт

[Reuters]


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в неделя се срещна на четири очи с френския президент Никола Саркози часове преди официалното учредяване на Средиземноморския съюз в Париж, съобщи в. "Хюриет". Една от основните теми по време на дискусията беше присъединителният процес на Турция към Евросъюза и позицията, която Франция ще заеме по този въпрос в качеството си на нов ротационен председател на ЕС.

В хода на разговора Саркози увери събеседника си, че Париж ще остане верен към поетите от ЕС ангажименти относно кандидатурата на Турция и няма да възпрепятства отварянето на нови глави в присъединителните преговори между Анкара и Брюксел през следващите шест месеца. В миналото френският държавен глава неведнъж открито е възразявал против евентуалното членство на Турция в ЕС, предлагайки вместо това "привилегировано партньорство" на страната. В неделя обаче Саркози се постара да разсее опасенията, изказвани от някои турски политици, че поканата на Анкара за участие в инициирания от Франция Средиземноморски съюз всъщност е вид алтернатива за присъединяването на страната към Евросъюза.

Сред другите въпроси, обсъдени по време на срещата, беше съдебният процес срещу турската Партия за справедливост и развитие (ПСР), оглавявана от Ердоган, както и ролята, която Турция и Франция играят в близкоизточния мирен процес. В частност Саркози, чиято страна неотдавна започна да посредничи между Сирия и Ливан, похвали усилията на Анкара в качеството й на посредник в непреките преговори между Сирия и Израел.

Inform,юли 2008

Преговорите между ЕС и Турция продължават и въпреки политическите препятствия, налице е известен напредък. Повече подробности от Райнер Херман:

Под европредседателството на Словения Брюксел откри още две преговорни глави с Анкара. Така че в момента се водят консултации по седем от общо 35 глави. Главата "Наука и изследвания" бе вече затворена. При тези преговори

Турция трябва да докаже, че е възприела напълно стандартите, правата и задълженията на страните-членки на ЕС


Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Съответната глава може да бъде отворена веднага щом Брюксел установи, че турците са изпълнили съответните стандарти. Това стана вече с гл. 17 (Икономическа и парична политика) и гл. 26 (Възпитание и култура). Въпреки това гл. 17 не е отворена, защото френският президент Саркози вижда в нея ангажимент за приема на Турция и блокира отварянето й. Париж блокира още четири други глави.

Французите нямат наистина възражения против гл. 26, но не я отварят, защото три страни-членки на общността формулираха допълнителни стандарти и искат да включат в нея също политически критерии. По принцип стандартите се определят от Европейската комисия, но всяка отделна страна може да направи собствено предложение.

Още през юли преди две години ЕС замрази седем други глави, както и гл. 11 (Земеделие), блокирана също от Франция. Брюксел се мотивира с отказа на Анкара да включи Кипър в допълнителния протокол към митническия съюз между ЕС и Турция от 1996.

Осемте спорни глави са във връзка с митническия съюз

През 2005 евродепутати в Брюксел гласуват за началото на преговорите за приемане на Турция в ЕС

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: През 2005 евродепутати в Брюксел гласуват за началото на преговорите за приемане на Турция в ЕС

Турците от своя страна подчертават, че стоките от Република Кипър се внасят в Турция без митнически такси и дискриминация. Само че от 1978 Турция е затворила своите пристанища и летища за кипърски кораби и самолети и заявява, че ще вдигне забраната, едва когато Брюксел спазел своето обещание и отменял изолацията на Северен Кипър.

Въпреки блокадата на общо 12 глави, Турция въвежда постепенно при всички 35 глави правните норми и стандарти на ЕС. Наблюдателите в Истанбул са на мнение, че този бавен, но непрестанен напредък ще неутрализира в последна сметка съпротивата против турското еврочленство във Франция и другите европейски страни.

Deutsche Welle,12.07.08

Забраната на управляващата партия в Турция ще отдалечи възможността за присъединяване на страната към ЕС, съобщи високопоставен френски представител.

„Като се има предвид случващото се в страната, перспективата за присъединяване на Турция /към ЕС/ се отдалечава“, заяви същият източник в първия ден от френското председателство на съюза. „Това само потвърждава нашите съмнения за способността на Турция да се интегрира в Европа“, уточни той, като допълни, че „въпросът за демокрацията в Турция не е свързан с нейното интегриране в Европа“. Днес турският Конституционен съд започна изслушването при закрити врата на пледоарията на главния прокурор, който иска забраната на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ заради дейности, противоречащи на светския характер на държавата. /АФП

Inform,юли 2008

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи