Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

На срещата беше обсъден и въпросът за българските медицински сестри в Либия. Турският министър увери, че неговата страна следи отблизо случая и е готова да оказва подкрепа за бързото му и благоприятно разрешаване.

Министър Калфин изрази увереност, че политиката на ЕС за разширяване ще намери отражение и в Берлинската декларация, която се очаква да бъде приета в края на седмицата на срещата на върха на ЕС в германската столица, по повод 50 години от подписването на Римския договор.

Вицепремиерът приветства всички политически и икономически реформи в Турция, насочени към покриване на европейските стандарти за членство в ЕС.

"Този процес не е кратък, отнема много време, но ние оценяваме високо вашите усилия в тази посока", посочи още външният министър на срещата.

Министър Бабаджан оцени високо българската подкрепа за европейската перспектива на Турция. По думите му желанието на турската страна е тази подкрепа да продължи.

Държавният министър изрази увереност, че членството на страната му в ЕС ще бъде от полза не само на Турция, но и на самия Европейски съюз.

В хода на разговорите държавният министър на Турция запозна министър Калфин с актуални позиции и аспекти от стратегията на Турция по преговорния процес с Европейската комисия.

Двамата министри дискутираха отношенията между България и Турция в политическата и търговско-икономическата област.

Изразено бе задоволство от високото ниво на политическия диалог между двете държави и от непрекъснато увеличаващия се търговски стокообмен, който само през 2006 г. е нараснал с 30%, надхвърляйки 3 млрд. долара.

Министър Калфин отбеляза засилващия се интерес от страна на български компании за инвестиции в Турция като нов момент в икономическите отношения. Според него бързото икономическо развитие на Турция носи икономическа полза и на България.

На срещата беше поставен въпросът за съдбата на големи съвместни инфраструктурни проекти, останали нереализирани досега. Засегнати бяха и двустранни въпроси от визов и транспортен характер, произтичащи от членството на България в ЕС.

Министрите обсъдиха и енергийната политика в региона, значението на газопровода "Набуко", както и необходимостта ЕС да се ангажира по-значително с въпросите на незаконната имиграция не само от юг, но и от изток.

Али Бабаджан запозна министър Калфин със социално-икономическите реформи, които протичат в страната, опирайки се върху формулата "ислям, демокрация, секуларизъм". Българският министър бе информиран и за позицията на Турция по Кипърския въпрос, в светлината на преговорите за членство с ЕС.(news>bg,20.03.2007)

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи