Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!


Това заяви в интервю за авторитетното турско списание Абхабер българският посланик в Анкара Бранимир Младенов. Подробностите съобщава кореспондентката ни в Истанбул Нахиде Дениз

Според българския посланик в Турция Бранимир Младенов пълноправното членство на страната в EС e крайната цел на интеграционния процес в Югоизточна Европа. Въпреки това за конкретна дата за приемането на Анкара в европейската общност все още не може да се говори.

Процесът е продължителен и зависи от вътрешната динамика на преговорите, както и от динамиката на процесите в рамките на самия ЕС, се казва в интервюто.Бранимир Младенов подчертава още, че Турция и EС не са конкуренти, тъй като имат една обща цел, а именно укрепването на доверието на турското общество в европейските институции. Според него

EС гледа на Турция като на важен партньор в региона, а страната е глобален фактор, енергийна и икономическа сила, чието членство би донесло много преимущества.

Правителството на Турция се е нагърбило със защитата на традиционните европейски ценности, принципите на демокрацията и защитата на човешките права, въпреки че мнозинството от населението е мюсюлманско, допълва Младенов. Българският посланик коментира и актуалната тема за зачестилите терористични атаки в Турция. По думите му засилването на терора поражда загриженост в Европа, ЕС категорично осъжда подобни актове на насилие. Затова участието на кюрдски представители в турския парламент е важна стъпка, смята Младенов. Като част от процеса на реформите, посланикът посочва проектите на турското правителство за икономическото развитие на региона на Югоизточен Анадол. Ако тези проекти бъдат осъществени в демократична обстановка, те ще съдействат за пресичане на корените на тероризма в този регион, каза още българският посланик в Анкара.

Информация на DEUTSCHE WELLE

big>bg,6/1/2008

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи