Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Младежи от ЕС се убедиха, че Турция трябва да заеме своето достойно място в Европа, след като опознаха страната. Според европейските младежи Турция е една “типична европейска страна” и “има много неща, които европейците биха научили от турците”. За разлика от някои европейски политици, младежите се убедиха от ползата, че Турция трябва да е част от ЕС.

В едноседмичната програма за запознанство, организирана от Федерацията на мармарските служители (ФМС), участваха представители на страни, членки на ЕС, като Германия, Испания, Литва, Холандия и Гърция, както и България. Проявата, в която взеха участие 14 младежи от десет страни, цели да получи подкрепата за Турция по пътя й към ЕС. Целта на проявата на ФМС е да изгражда мостове между Турция и страните, членки на ЕС, посредством младите хора.

Литовецът Дангуле Клейнайтит споделя, че е видял една типична европейска страна, което надминало очакванията му, а онова, което му направило най-силно впечатление, било сърдечното отношение на турския народ. “Турците са много любвеобилни и с топли чувства. Мисля, че ЕС има нужда от тези добри хора", казва той. По думите на българския представител в програмата Росен Димов, Турция има много неща, които европейците биха научили от тях. “Приятелското отношение, топлите им чувства, гостоприемството и вниманието на тези хора ме накараха да се чувствам като у дома си. Никъде не бях посрещнат така топло, както в Турция”, споделя Димов.

В рамките на проекта младежи от Европа обиколиха Истанбул в продължение на една седмица и гостуваха на турски семейства. Вижданията на тези младежи, които са записали своите впечатления по време на екскурзията, ще бъдат публикувани в малък сборник.

Пред неправителствените организации (НПО) стоят големи ангажименти за ускоряване процеса на присъединяване на Турция към ЕС. Осъзнавайки това, НПО дават своя принос за представянето на Турция, организирайки редица прояви. ФМС, която обединява четиринайсет дружества, през изминалите дни реализира един от поредните проекти за опознаването на турците и европейците в истинския смисъл на думата. Федерацията, която покани в Турция европейците, които нямат идея за турския народ или имат грешна представа за него, в продължение на една седмица запозна европейските младежи с турската култура, турското семейство, както и предостави информация за нейната история. Общото между участниците в мероприятието за запознанство е, че знаят много малко за Турция и турския народ и често информацията им е от трети лица. Ферхат Зенгин, който е един от ръководителите на проекта и заместник-главен секретар на ФМС, акцентира върху важността от представянето на турците пред доброволците, които играят активна роля в света и в неправителствените организации в Европа, осъществено в рамките на едноседмичната програма. Зенгин изтъква, че участниците в програмата поддържат контакти с почти всички неправителствени организации. "Когато се върнат в страните си, тези хора ще разкажат на всички каква държава в действителност е Турция. Освен това тяхната сфера на влияние е много широка. Разчупването на предразсъдъците, свързани със страната ни, точно от тези доброволци е много добро развитие", казва той.

Сред участниците има и такива, които никога преди не са срещали турци. Например 23-годишният Дангуле Клейнайтит от Литва е един от тях. Той работи като доброволец в една неправителствена организация в страната си и разказва, че преди е знаел много малко за Турция и никога не е виждал турци. Клейнайтит казва, че е видял една типична европейска страна, което надминало очакванията му, а онова, което му направило най-силно впечатление, било сърдечното отношение на турския народ. Клейнайтит разказва за посещенията си в домовете на няколко турски семейства, като изтъква, че разликата между турците и литовците е много малка, която се забелязва напълно в семейния живот. "В Литва хората не помагат много на другите. Дори и да помогнат, студенината от лицата им не изчезва. Но тук хората са много любвеобилни и с топли чувства. Мисля, че ЕС има нужда от тези добри хора", казва той.

Чагръ Деведжи от младежките клонове на ФМС подчертава, че са си поставили за цел интеграцията на турските младежи с младежите от другите страни. Той допълва, че в продължение на една седмица са се забавлявали и се информирали. Деведжи разказва как осъщественият от ФМС проект бил ползотворен за всички неправителствени организации. "Заедно с младите хора от другите страни видяхме, че има много неща, които може да се направят за общите проблеми в света, и ние, младите, продължаваме да работим непрекъснато", споделя той.

Участниците в проекта, който ще отвори пътя на Турция и младите хора в страната към ЕС, ще разкажат впечатленията си от седмицата, прекарана в Турция. Румейса Калайджъ, координатор на проекта към Комисията на жените на ФМС, сподели, че тези впечатления после ще бъдат събрани в сборник. Според нея "в този сборник ще се разказва за Истанбул и турското семейство през погледите на европейските младежи. Освен това той ще служи и като солиден източник на мнозина европейци, извлечен от впечатленията на сънародниците им".

Нито един

европейски вестник не е обективен, колкото Today's Zaman

Младежите от Европа следяха развитието на събитията в Турция чрез издавания в страната англоезичен в. Today's Zaman. Онова, което ги впечатли най-много, е обективността на вестника. Те изтъкват, че покрай работата, която вършат, следят редица медии в Европа и споделят, че нито една европейска медия не е толкова обективна. "Този вестник има толкова обективен поглед, че никъде в Европа не можете да видите печатна медия с такъв език. Ако беше у нас, щяхте да прочетете не чужда гледна точка, а гледището на някой литовец", споделя Дангуле Клейнайтит.

Росен Димов

(България, 21 год.)

Турция не е член на ЕС, но има много неща, които европейците биха научили от турците. Тук ние бяхме настанени в турски семейства, за да опознаем по-отблизо Турция. Приятелското отношение, топлите им чувства, гостоприемството и вниманието на тези хора ме накараха да се чувствам като у дома си. Те споделиха с нас онова, което притежават. Участвах в много мероприятия на ЕС и съм гостувал на семейства от различни култури. Но никъде не бях посрещнат така топло, както в Турция.

Йоана Даглараки

(Гърция, 27 год.)

Работя в неправителствена организация, действаща в Гърция. Запознанството с различни хора чрез тези семинари е прекрасно чувство. В рамките на този проект бяхме гости в домовете на няколко турски семейства. Седмицата, която прекарахме тук, оказа върху мен силно въздействие. Ние сме два народа, които много си приличат. Дори ястията ни са почти еднакви. Въпреки че в Европа и Америка общите ни ястия са известни като гръцка кухня, у нас всеки знае, че те са заимствани от турската. Настъпилата в резултат на движението на хората обмяна е направила еднакви дори вкусовете ни. Мехмет Йеген


Inform,30.06.2008

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи