Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Загърбва ли Турция Запада ?

Турция продължава да следва целта си - членство в ЕС

Турция продължава да следва целта си - членство в ЕС

Сменя ли Турция посоката на политическо и дипломатическо равнище? Отделя ли се тя от "Западния клуб" и казва ли "сбогом" на членството в ЕС? Тези въпроси се задават все по-често, особено след последната криза с Израел.

Това не се казва открито в Турция, но се подочува зад кулисите. В Турция никой не отрича, че обществената подкрепа за членството в Общността е понамаляла. Също така никой не отрича това и сред кръговете, които със самочувствието на динамичното икономическо развитие на страната, биха искали Турция да търси алтернативни формули за членството в Евросъюза.


Турция - рекордьор по
чакане за прием в ЕС

Двойните стандарти на Брюксел

Мевлют Чавушоглу, член на турския парламент, който е и председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, казва, че "членството в ЕС е все още най-важният политически въпрос за Турция". Според Чавушоглу, намалялата обществена подкрепа за европейския процес е свързана с двойните стандарти, прилагани от ЕС към Турция. Определени европейски лидери, като френският президент Никола Саркози, изразявали вътрешно-политическа загриженост, станело ли дума за отношенията между Евросъюза и Турция.

Генералният секретар по въпросите, свързани с ЕС, посланик Волкан Бозкир, казва, че няма промяна на турската външно-политическа линия. Според него Турция никога не е изпускала от погледа си целта за приемане в ЕС. "Целта ни е да си напишем домашното за членството до края на 2013 г.. Ако обаче не бъдем включени в новото разписание на ЕС за присъдиняване след 2013 г., можем да имаме съвършено различна картина".

ЕС - "диетолог" за Анкара

Фактът, че Турция няма намерение да се откаже от присъединителния процес, се подчертава и от Егемен Багис, главния преговарящ и държавен министър в Анкара. Багиш разглежда ЕС като "диетолог" за Турция. За него Турция е най-източната част на запада и най-западната част на изтока. Той също потвърждава, че Турция ще е готова за членство до 2013 г., но признава, че няма да е лесно, защото 17 от 35-те глави са блокирани по политически причини. Той също отхвърля идеята за "привилегировано партньорство", предлагано от някои европейски лидери.

Автор: К. Караджа, М. Илчева/Редактор: Е. Лилов


Радио "Дойче веле" /

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи