Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Лондон дава рамо на Анкара

сряда, 28 юли 2010 г.

Лондон дава рамо на Анкара

28.Юли 2010,брой 171

Дума

Британският премиер Дейвид Камерън обвини Франция и Германия в двойни стандарти заради Турция

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е гневен от спънките, пред които е изправена Турция по пътя към Евросъюза.
"Като си помисля какво е направила Турция като съюзник от НАТО и какво прави в момента в Афганистан рамо до рамо с европейските си съюзници, вбесява ме това, че вашите усилия за присъединяване към ЕС могат да срещат такъв отпор", подчерта Камерън в реч по време на посещението си в Анкара.
"Смятам за грешка да се говори, че Турция може да стои на пост пред палатката, но не и да влезе в нея. Ето защо аз ще бъда ваш най-решителен поддръжник за присъединяване към Евросъюза и за по-голямо влияние на масата на европейската дипломация", добави британският премиер, цитиран от АФП. В своята реч той прави паралел между Турция и Великобритания, която до 1973 г. също не можеше да се присъедини към европейското семейство заради ветото на Франция.
"Ние знаем какво е да не те пускат в клуба, но също знаем, че нещата се променят", се казва още в речта на британския премиер.
Британският лидер раздели тези, които се противопоставят на членството на Турция в ЕС на три групи - протекционисти, крайни и предубедени. По думите му първите виждат икономическия подем на Турция като заплаха, вторите виждат световната история през призмата на сблъсъка между цивилизациите, а третите са тези, които разбират напълно погрешно исляма. По-късно Камерън затвърди ангажимента си към Анкара, подписвайки документ за стратегическо партньорство с турския премиер Реджеп Ердоган.
От своя страна германският външен министър Гидо Вестервеле заяви пред в."Билд", че Турция не е узряла, за да се присъедини към ЕС, предаде АФП.
"Ако въпросът трябваше да се решава днес, Турция нямаше да е в състояние да се присъедини към ЕС и Европейският съюз нямаше да е в състояние да я приеме", посочи Вестервеле в навечерието на посещението си в Истанбул, което съвпада с официална визита на Камерън.
"За сметка на това е в наш интерес Турция да се ориентира към Европа и не само по икономически причини", добави Вестервеле. Според него страната може да помогне по много конструктивен начин за уреждането на много конфликти, независимо дали става дума за Афганистан, Иран, Йемен или Близкия изток. "Но този, който създава впечателние, че присъединяването е близко, се лъже", подчерта германският министър, като остави отворен въпроса за организиране на референдум за взимане на решение за присъединяване на Турция към ЕС. "Не трябва да се правят спекулации за неща, които ще бъдат актуални след години", допълни Вестервеле.
Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г., но процесът напредва бавно заради резервите на Франция и Германия към пълноправно членство на Анкара и заради кипърския проблем.

Дума / "YES"

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи