Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Присъединяването на Турция към ЕС получава подкрепа

15/06/2011

Правителството на министър-председателя Ердоган създаде ново министерство, за да даде летящ старт на процеса.

От Менекше Токяй за Southeast European Times - 15.06.2011 г.

Напредъкът към интеграция в ЕС бе муден. [Ройтерс]

В момент, когато процесът на присъединяване към ЕС почти напълно е спрял, правителството на Турция се надява, че създаването на ново министерство ще спомогне за връщането на нещата към нормалния им ход.

Министерството на Европейския съюз ще поеме координацията на пътя на Турция към интеграция в ЕС, задача, която понастоящем се изпълнява от държавния министър и главен преговарящ Егемен Багъш.

Правителството си е поставило амбициозна цел: пълна хармонизация с ЕС до края на 2013 г.

Според Йоздем Санберк, посланик в пенсия и един от най-обиграните дипломати на Турция, създаването на министерство изпраща важно послание както у дома, така и в чужбина, като демонстрира продължаващата готовност на страната да стане пълноправен член на Европейския съюз.

„Това доказва, че последователността и приемствеността са все още преобладаващи принципи в турската външна политика”, каза Санберк за SETimes.

Сред външните наблюдатели многопосочната регионална дипломация на Турция и бавното придвижване към хармонизация с ЕС, заедно със съпротивата на членките на ЕС Германия и Франция срещу присъединяването на Турция, породиха опасения, че Турция се отдалечава от Запада.

В същото време обаче министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган и управляващата ПСР - сега навлизащи в своя трети пореден петгодишен мандат на власт - трябва да се справят с редица важни вътрешни проблеми, за които процесът на присъединяване към ЕС може да играе ролята на важна опорна точка. Сред тях са изготвянето на нова конституция и усилията за намиране на решение на кюрдския проблем.

Новото министерство ще се намира на същото ниво в структурата на кабинета като министерството на външните работи. Както отбеляза Багъш, Генералният секретариат за ЕС (ГСЕС) сега ще отговаря пряко пред министър-председателя, а министерството ще носи пълната отговорност за портфейла за ЕС.

Според Санберк обаче това може да доведе до някои конфликти между различните министерства и центровете на властта, тъй като новото министерство трябва да координира осъществяването на процеса на реформи и да се грижи другите министерства да изпълняват своята част от задълженията.

„Това министерство трябва да притежава, по отношение на йерархията, определена степен на влияние и властови правомощия над останалите министерства [и това] води до трудности от гледна точка на вътрешния политически баланс”, каза той.

Шебнем Караучак, главен редактор на списание „Критер” и председател на „Юрохърайзънс Кънсалтинг”, вярва, че министерството въпреки това ще спомогне за изглаждане на много вътрешни пречки, стоящи пред процеса на присъединяване.

„Това е важна стъпка, която ще помогне за преодоляване на постоянното объркване на отговорностите между съответните институции след създаването на ГСЕС през 2000 г.”, заяви тя за SETimes.

Санберк твърди, че отговорностите на министерството на външните работи трябва да бъде запазена на нивото на външните отношения, и обяснява, че вътрешните и външните измерения на присъединяването към ЕС не трябва да бъдат разглеждани като отделни елементи, а по скоро като взаимно допълващи се дейности.

Всички функции на министерството на външните работи трябва да бъдат запазени в предстоящия период със същата ефикасност, а този нов процес трябва да доведе до близко и продуктивно сътрудничество и координация между съответните страни, каза тя.

Въпреки ролята на ЕС като опорна точка в процеса на вътрешни реформи в Турция, при толкова много проблеми във вътрешния дневен ред и трудни за решение въпроси като блокирането от Кипър на отварянето на нови преговорни глави, някои поставят въпроса колко високо в списъка с приоритетите на правителството ще бъде поставено членството в ЕС.

Дипломатът ветеран и дипломатически съветник на „Си Ен Ен Тюрк” Ялъм Ералп заяви за SETimes: „С изборната победа на ПСР на 12 юни връзките с ЕС ще изпаднат за известно време от дневния ред, а това ще намали ефикасността на новото министерство.”
Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.

"Yes"

Photobucket

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи