Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Reuters

Шведски министър: ЕС ще бъде по-силен глобален играч, ако Турция е членка

Европейският съюз ще бъде по-силен международен играч, ако Турция стане част от него, заяви шведският министър на външните работи Карл Билд, предаде турският ежедневник "Тудейс заман". Билд потвърди подкрепата на Швеция за присъединяването на Турция към ЕС по време на посещението си в Анкара и срещата с колегата си Ахмет Давутоглу.

"Зависи от Турция да реши какво е най-добре за нея, но ЕС с Турция на борда ще бъде по-силен, по-ефективен и динамичен глобален играч", заяви шведският външен министър. Той допълни, че страната е един от двата най-важни стратегически партньора на ЕС, заедно със САЩ, и може да се нарече дори най-важният, тъй като "Турция е европейска страна".

Според Билд възможно по-скоро трябва да бъде уреден въпросът с безвизовото пътуване между ЕС и Турция, за да се запази положителният диалог между Анкара и Брюксел. Той обаче отбеляза, че с настоящите разпоредби на Шенгенския кодекс това няма да бъде лесно постижимо. По тази причина премахването на визите не трябва да стане с една стъпка, а Турция трябва да сключи споразумения с отделните държави-членки, водени от Швеция, смята Билд.

Турският външен министър от своя страна заяви, че очаква от ЕС да позволи премахването на визите за турски граждани. Давутоглу припомни пред репортерите, че Швеция е най-силният поддръжник на Турция в ЕС и каза, че той и Билд са обсъждали начини за подобряване на отношенията между Анкара и Брюксел.

Швеция е държавата в ЕС, на която Турция особено разчита за подкрепа за еврочленството. В скандинавската страна от десетилетия живеят около 100 000 турци. В същото време близо половин милион шведски туристи посещават Турция годишно.

в дн / "Yes"

1 Responses to Билд потвърди подкрепата на Швеция за присъединяването на Турция към ЕС по време на посещението си в Анкара и срещата с колегата си Ахмет Давутоглу

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.  

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи