Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Новият български посланик в Анкара:България подкрепя Турция за ЕС

Нихал Йозерган


Нихал Йозерган

Кореспондент в Турция

Автор:Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул

Градът на българските изселници, Бурса, днес беше домакин на годишната среща на европейските посланици в Турция. Тя се организира от постоянния представител на Европейската комисия в южната ни съседка Марк Пиерини. За пръв път на срещата участва новият ни български посланик в Анкара - Красимир Тулечки.

Красимир Тулечки, който връчи акредитивните си писма през октомври, е новият ни посланик в Анкара след близо година луфт на този пост.

"ЕК провежда тазгодишната среща на европейските посланици в Бурса, тъй като този изселнически град е в икономическия фокус на ЕС. 10% от експорта на страната за европейските страни Турция дължи именно на Бурса, който е един от най-развитите индустриални, икономически и селскостопански центрове в южната ни съседка”, каза пред БНР посланик Тулечки.

На въпрос на турски колеги кога според него Турция ще влезе в ЕС той заяви, че "отговорът приоритетно зависи от турските политически ръководители, които с поведението си ще скъсят или удължат дистанцията".

Той припомни още, че принципно България подкрепя европерспективата на Турция и допълни, че смесена българо-турска работна група ще бъде свикана в София на 17 декември, за да разисква по някои нерешени въпроси между двете страни.

Следобяд новият ни посланик се срещна и с българските изселници.

"За мен като посланик на Република България, представлява интерес населението на града, и лично за мен дори е чест, че най-динамично развиващият се град в Турция до голяма степен дължи това на хората, които са родени в България", подчерта Тулечки.

Портал Турция

3 коментара

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.  
  2. Аз съм "ЗА" Турция в Европейския съюз! :)

     
  3. АЗ СЪМ СЪЩО ЗА ТУРЦИЯ В ЕС! ТЯ ГО ЗАСЛУЖАВА!

     

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи