Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

© снимка: Reuters

Гюл:ЕС трябва да приеме Турция, ако иска да остане световна сила

Европейският съюз трябва да приеме Турция за свой член, ако иска да остане глобален фактор. Това заяви турският президент Абдуллах Гюл, цитиран от Ройтерс.

"Предвид факта, че международният баланс на силата се измества към Изтока и Азия, за ЕС наистина е стратегически императив да има Турция за свой член", подчерта Гюл в реч в Лондон пред британския аналитичен институт "Чатъм хаус". "Наблюдавам със съжаление, че някои европейски лидери не виждат правилно бъдещето на света след 20,50, 70 години."

Турският президент направи това изявление преди ЕС да представи днес своя доклад за напредъка на страната по пътя й към членство. Европейският съюз ще разкритикува Турция, че не е успяла да направи реформи в области като свободата на медиите.

В реч, която произнесе по-късно в Оксфорд, турският президент заяви, че някои държави от ЕС създават изкуствени проблеми пред преговорите за членство на страната му.

Абдуллах Гюл съобщи, че Турция очаква да бъде домакин "някъде в скоро време" на преговори между Иран и шестте велики сили.

Иранският министър на външните работи Манучехр Мотаки обяви в събота, че страната му е готова да преговаря с петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай) плюс Германия за ядрената си програма. Като най-подходящо място за такава среща Мотаки посочи именно Турция.

Абдуллах Гюл ще получи днес наградата "политик на годината" на британския Кралски институт за международни отношения "Чатъм хаус", предаде ИТАР-ТАСС, пише БТА.

Турският президент ще бъде удостоен със символичния приз на авторитетния британски аналитичен център за своя позитивен принос за развитието на международните отношения. Гюл ще бъде отличен за своите усилия за регулиране на конфликтите в Близкия изток, включително за посредническата си роля в преговорите между политическите сили в Ирак и между Афганистан и Пакистан, както и за провеждането на реформи, приближаващи Турция към Европейския съюз.

дарик / "Yes"

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи