Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Реджеп Таийп Ердоган:Благодарни сме,че България ни подкрепя в процеса на присъединяване към ЕС

© Снимка: БГНЕС

България и Турция отбелязват такова ниво на развитие в отношенията си, че не е възможно да го сравним с миналото, заяви в специално интервю за Българското национално радио турският премиер Реджеп Таийп Ердоган, който през седмицата посети нашата страна. "Става дума за съгласувано сътрудничество на военно, търговско, икономическо, политическо и културно ниво. Резултатът на икономическите връзки видяхме през 2008 г., когато постигнахме стокообмен от близо 4 млрд. долара. Заради световната криза през 2009 г. търговският ни обмен падна до 2,5 млрд. долара, но надявам се занапред да постигнем един обмен от 5 млрд. долара. Има и още нещо хубаво - в момента инвестициите на турските предприемачи в България надхвърлят 1 млрд. евро. Ние сме заедно в НАТО, благодарни сме, че България ни подкрепя в процеса на присъединяване към Европейския съюз. Вярвам, че подкрепата ще продължи и занапред и тук не можем да говорим за някакъв проблем. Взаимно си сътрудничим и в областта на културата. Говорим за едно добро взаимодействие, произтичащо от съседството ни по вода и по суша, и ако двете страни успеят да превърнат това в полза, то вярвам, че и България, и Турция ще спечелят от това", каза Ердоган пред Севда Дюкянджи от редакция "Предавания на турски език" на Радио "България".

Видях, че подходът на българския премиер Бойко Борисов към темата за Главното мюфтийство е много осъзнат, посочи той. "Да се свика национална конференция, в която мюфтиите сами ще си изберат главен мюфтия, е подход на демократична почва и среда и аз вярвам, че в така обстановка ще се избере най-представителният за сънародниците ни в България и духовниците главен мюфтия. Бойко казва: "Аз съм гарант за това", добави турският премиер.

Не мога да правя оценки за дадена политическа партия или лидера й, обясни той на въпрос за отношението му към ДПС и неговия лидер Ахмед Доган. "Не е правилно, би било грешно. Трябва да знаем следното: всички хора, всички лидери, са преходни, идват и си отиват. Никой не бива да казва "Аз", а трябва да казва "Ние". Нашите сънародници тук, мюсюлманите от турски произход, не трябва да изразяват волята си само като една политическа партия на етнически признак, а мисля, че политически ще е по-правилно да намерят сили в една по-широка, всеобхватна структура. Намирам, че ще е добре, ако успеят да постигнат това - да се покажат в една такава партия, в която да казват не "Аз", а "Ние" сме партия на цяла България. Това ще им даде допълнителна сила. Редом с това от голямо значение са двустранните връзки. За България отношенията с Турция са важни, така както са много важни и контактите и с Гърция и другите страни от Балканския регион. Колкото е европейска, България е толкова и първостепенна балканска държава, страна с излаз на Черно море. Ние си граничим на Черно море, съседи сме и по суша. Затова и нашето взаимодействие и подкрепа ще е по-специално", убеден е Ердоган.

Изпращам на всички сънародници най-искрени поздрави, своята обич и уважение, каза още той. "Поздравявам целия български народ, изказвам своята обич и уважение. Наистина се получи едно добро посещение", смята турският премиер.

Какво е отношението на Ердоган към изселническия процес в България и ислямофобията и обсъждан ли е проблемът по време на разговорите с българския премиер Бойко Борисов, какво мисли той за искането за референдум в България срещу членството на Турция в Европейския съюз и накъде води пътят в отношенията между България и Турция можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Севда Дюкянджи.

Българско национално радио / "Yes"

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи