Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Снимка: БГНЕС

Референдум за Турция в ЕС? Не!

Борисов обеща на Ердоган спокойствие при избора на мюфтия

Въпросът за референдум у нас за присъединяването на Турция към ЕС в момента не стои. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

В момента Турция работи по преговорните глави и върви по пътя на своята европейска перспектива, обясни Борисов. Той допълни, че такъв въпрос може да се постави, когато Турция завърши преговорите с Евросъюза.

Турският премиер коментира и изявлението на главния преговарящ с ЕС Егемен Багъш, който спомена, че е възможно Турция да възприеме норвежкия сценарий в отношенията си с ЕС.

Ердоган подчерта, че Норвегия е провела референдум за членството си, когато е приключила преговорите, и реши да не влиза в ЕС. „Ние все още преговаряме и този въпрос не стои", каза Ердоган.

Той обаче разкритикува ЕС, че бави процеса и поставя пречки пред Турция, каквито не са поставяни на нито една страна кандидатка досега. Ако ЕС подкрепя разширяването си и вижда себе си като съюз на цивилизациите, трябва да подкрепи този процес, смята Ердоган.

При някои глави в преговорите въобще не става въпрос за отваряне, други се отварят, но не се затварят, оплака се Ердоган. "Губим време, но работим търпеливо и се надяваме, че ще приключим този процес успешно", допълни той.

По време на пресконференцията Борисов се подразни на въпрос за френския посланик Етиен дьо Понсен, който на заминаване призова България да сподели с партньорите си в ЕС официалната си позиция дали е "за" или "против" членството на Турция в ЕС.

"Не виждам смисъл да отговарям на френския посланик какво е казал. Ние сме суверенна държава и към посланиците се отнасяме с необходимото уважение, но многократно в България те надвишават правата си, когато се изказват. Ако нашият посланик в Париж отиде и даде по този начин съвет на Саркози какво да прави, аз мисля, че френската реакция ще е да го изпъдят от Франция", разлюти се Борисов.

"Мисля, че в присъствието на моя колега и когато решаваме толкова сложни въпроси между България и Турция, наследени с векове и с години, да коментирам какво е казал един държавен чиновник, когато си е тръгвал от България... не би трябвало дори да ме питате", сопна се българският премиер.

Беше повдигнат и въпросът за мюсюлманското вероизповедание у нас.

Турският премиер отбеляза, че този казус е вътрешен проблем. Борисов от своя страна благодари за разбирането и ненамесата за проблема с мюфтийството.

"Ще осигурим максимално спокойствие и сигурност за провеждането на конференция, на която хората, изповядващи тази религия в България, да изберат най-достойния мюфтия", обеща Борисов.

"С ненамесата си и същевременно с желанието този проблем да бъде решен максимално бързо правим добра услуга на мюсюлманите у нас", каза министър-председателят.

По въпроса за компенсациите за българските имоти по силата на Ангорския договор и двамата премиери бяха категорични, че всичко трябва да се базира на документи.

"Всеки, които има документи, да ги предостави. До този момент няма хора с документи, които да са потърсили подкрепа от нас", посочи Борисов.

Всичко се базира на документи, ще ги вземем предвид, където има право, ще осигурим това право, потвърди и Ердоган.

Премиерът ни отбеляза и доброто сътрудничество с турските служби по отношение на борбата с контрабандата и с наркотрафика. "Скоро ще направим една операция, която ще бъде добра за всички нас", добави българският премиер.

днес.бг / "Yes"

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи