Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Борисов: Ако българският посланик в Париж се държи като френския в София, ще го изпъдят

България ще се произнесе за членството на Турция в ЕС, когато приключат преговорите за приемането й

Българският премиер Бойко Борисов остро разкритикува френския посланик в България Етиен дьо Понсен, когото определи като държавен чиновник, който надвишава правата си. Борисов сподели наблюденията си за чуждите посланици у нас на обща пресконференция с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който е на работно посещение у нас.

Повод за критиките на премиера станаха думите на френския дипломат в лекция пред Атлантическия клуб през септември, че София трябва да каже ясно мнението дали Турция трябва да влезе в ЕС.

Помолен да коментира това изявление, Бойко Борисов каза: "Аз не виждам смисъл да отговарям на френския посланик на заминаване какво е казал някъде. Ние сме суверенна държава и към посланиците се отнасяме с необходимото уважение, но многократно те в България надвишават правата си, когато се изказват".

Борисов излезе леко от дипломатичния тон и заяви още, че "ако нашият посланик в Париж отиде и даде по този начин на Саркози съвет какво да прави, аз мисля, че френската реакция ще бъде да го изпъдят от Франция".

Понсен коментира миналия месец на тръгване от България, че приоритет за държавата трябва да е осмислянето на комунистическия период до 1989 г. Той каза, че трябва да се говори повече за жертвите на комунизма и сподели, че е останал учуден като видял статуя на Тодор Живков в Правец. Освен това дипломатът посочи, че не е ясно къде отиват средствата, които се отделят по различни програми за интегрирането на ромите и препоръча да има държавен пост, който да отговаря за проблемите в тази област. Той коментира още, че сериозно предизвикателство пред страната ни остава борбата с корупцията и организираната престъпност.

"Мисля, че в присъствието на моя колега (Ердоган), когато решаваме толкова сложни въпроси между България и Турция, наследени с векове, да коментирам какво е казал един държавен чиновник, когато си е тръгвал от България, не би трябвало дори да ме питате!", коментира Бойко Борисов.

Посланик Етиен дьо Понсен бе разкритикуван и от държавния глава Георги Първанов. Той обясни, че изказването на дипломата му прозвучало "менторски" и отбеляза, че "с назидателен тон, особено от дипломати, няма да се реши ромският проблем".

"Темата за референдум относно присъединяването на Турция към ЕС ще се постави, когато страната завърши преговорния процес - дотогава такава тема няма", категоричен бе Борисов. "Като добър съсед, България подкрепя европейската перспектива пред Турция", увери той.

От своя страна турският министър-председател за пореден път се оплака, че срещу Турция се прилагат практики, които не са били прилагани към нито една кандидатка за ЕС.

По думите му Анкара постоянно е забавяна в преговорния процес, има отворени преговорни глави, но няма нито една затворена.

Въпреки това, ние търпеливо работим, учим си урока и се надяваме да приключим успешно този процес, изрази надежда Ердоган.


Вестник "Сега" / "Yes"

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи