Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Макар и на различни мнения за бъдещия статут на Косово, Сърбия и Турция дадоха обещание да работят заедно, за да предотвратят нестабилност в Югоизточна Европа, информира setimes.com.

Сръбският президент Борис Тадич посети турската столица за разговори на високо ниво един ден след последния кръг на провежданите с международно посредничество преговори за бъдещето на Косово.

Той предупреди Косово да не обявява едностранно независимост. "Едностранните ходове ще предизвикат отговор. Това няма да ни доведе до мир", каза Тадич след среща с турския си колега Абдула Гюл.

В същото време обаче Тадич подчерта своя ангажимент към мирното решаване на въпроса. "Сърбия не желае война", каза той, заявявайки, че неговата страна подкрепя "продължаването на преговорите за Косово ... по уравновесен, спокоен и сигурен начин".

Междувременно Гюл призова за запазване на стабилността на Балканите и прикани двете страни да обмислят дългосрочната европейска перспектива.

"Вярвам, че всички държави в региона накрая ще се съберат под покрива на ЕС. Всички на Балканите - Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина - ще се присъединят към ЕС," каза Гюл. "Вярвам, че всички тези държави с толкова светло бъдеще могат да решат своите проблеми по пътя на диалога."

Той също така прикани Сърбия да се въздържа от използването на сила или насилие, ако Косово обяви едностранно независимост. Турция, която е член на НАТО, подкрепя плана за контролирана от международната общност независимост на Косово, предложен от бившия пратеник на ООН Марти Ахтисаари. Държавата има силно участие в КФОР, поддържайки контингент от около 800 войници.

Отношенията между Турция и Сърбия бяха напрегнати през годините на конфликта в Босна и Херцеговина, но двете държави подновиха отношенията си след свалянето на режима на бившия югославски лидер Слободан Милошевич през 2000 г.

"Държавите гледат напред към бъдещето и са решени да подобрят отношенията си във всички области," каза Гюл след срещата в четвъртък. Той отново напомни силната подкрепа на Анкара за интегрирането на Сърбия в евроатлантическите институции и за бързото финализиране на споразумение за свободна търговия.

Тадич каза, че Белград е готов да продължи напред, за да избегне повторното разпалване на стари предразсъдъци. "Президентът Гюл и аз сме приятели. И ние вярваме, че можем да допринесем за по-силните отношения между нашите държави с подходящи политически послания," каза Тадич в Анкара.

Той изрази също подкрепа за процеса на присъединяване на Турция към ЕС. "Европа няма да бъде завършена без Турция и без Сърбия."

News>bg,4.12.2007

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи