Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Франция спечели днес символична победа, възпрепятствайки ЕС да използва думата "присъединяване" в изявление за преговорите на Турция с ЕС, предаде Ройтерс.

В изявление на външните министри от ЕС за стратегията на разширяването на 27-членния блок бяха изпуснати думите "присъединяване" или "членство" във връзка с Турция, като вместо
това бе посочено, че ЕС очаква "междуправителствени консултации" с Турция и Хърватия по-късно този месец.

Анкара започна присъединителните преговори през 2005 година, но френският президент Никола Саркози многократно казва, че Турция няма място в Европа и трябва да й бъде предложено
само привилегировано партньорство, отбелязва Ройтерс.

Великобритания, Швеция и други поддръжници на усилията на Турция поискаха 27-членния блок да продължи ангажимента си за приемане на Турция в ЕС, ако Анкара изпълни всичките критерии, но отстъпиха след кратък дебат, казаха дипломати.

Британският министър на външните работи Дейвид Милибанд посочи, че ЕС не би трябвало да отстъпва от предишните си решения.

"Ние си спомняме добре решенията, които бяха взети на срещата на върха на Европейския съвет миналата година и смятаме, че е важно ЕС да изпълни отговорностите си към Турция, но също
така Анкара да продължи процеса на реформи, което е важна част от пътя й към Европейския съюз", каза Милибанд.

В изявлението на ЕС днес бяха изложени серия от критики към Турция, след като тя бе приветствана за засилването на демокрацията при кризата в страната, която възникна при
противопоставянето на армията на избирането на бивш ислямист за президент, отбелязва Ройтерс.

Необходими са значителни по-нататъшни усилия в други области като юридическата реформа, борбата срещу корупцията, правата на малцинствата и увеличаването на културните права,
правата на жените и децата, на синдикалните права, както и засилването на гражданския контрол върху армията, е посочено в изявлението.

Волкан Бозкър, посланик на Турция в ЕС, заяви пред Ройтерс, че споровете за препотвърждаване на основния ангажимент само ще задълбочат разочарованието в Турция, намалявайки
влиянието на Брюксел в страната.

"Разочаровани сме и уморени от чакане. ЕС загуби влиянието си в Турция. Той използва всичките средства освен пълното спиране на преговорите", каза Бозкър.

evropa>dnevnik>bg,10.12.2007

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи