Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!


Великобритания подкрепя Турция при усилията й да бъде приета в Европейския съюз като пълноправен член. Това заявява външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд.

Турция трябва да влезе в Европейския съюз като пълноправен член и да притежава права, каквито имат и другите страни, които участват в тази организация. Нейната интеграция става съществен елемент в отношенията за Евросъюза и Великобритания", казва министър Милибанд на пресконференция в Анкара.

Външният министър на Англия даде съвместна пресконференция с външния министър на Турция Али Бабаджан.
„Ние се надяваме, че преговорният процес ще завърши с прием на Турция в ЕС", добавя Милибанд.

Ние сме признателни на Великобритания за реалистичната политика по отношение на Турция, политика, подкрепяща встъпването в ЕС", отговаря ръководителят на Турското външно министерство, който съвместява и длъжността на преговарящ с ЕС. Али Бабаджан допълва, че Турция ще продължи политиката на реформи, предхождащ процеса на евроинтеграция.

Преговорите за приемането на Турция в ЕС започнаха през октомври 2005 г. Бяха замразени през декември миналата година по осем от главите от интеграционното досие, съдържащо общо 35. Причина за замразяването беше отказът на Анкара да признае Република Кипър, която е член на ЕС, и да отвори за нея своите морски и въздушни коридори, което е предвидено в плана за евроинтеграция.

В края на март тази година Европейският съюз и Турция започнаха отново преговори, но в главата „Предприятия и промишленост". Тогава представители на Еврокомисията заявиха, че е възможно да се открият отново и други две-три глави.
По оценка на експерти преговорите между ЕС и Турция могат да отнемат 10 - 15 години.

news>bg,05.09.2007

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи