Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!


Сн.: Actualno>com

Европейският съюз поиска от Турция веднага да пристъпи към подобряване на положението със свободата на изразяване и вероизповедание след преизбирането на Партията на справедливостта и развитието, предаде Ройтерс.

Но новият турски външен министър Али Бабаджан остави да се разбере, че за момента няма планове за промяна или премахване на член 301 от турския Наказателен кодекс, който се използва за съдебно преследване срещу интелектуалци и журналисти.

Бабаджан каза, че този въпрос ще бъде взет предвид при изготвянето на новата конституция.

Европейският комисар по разширяването Оли Рен каза, че кандидатката за членство в ЕС Турция е преодоляла по забележителен начин политическата и институционална криза, която възникна през април във връзка с президентските избори.

Тогава влиятелната турска армия предупреди, че може да се намеси в защита на светския характер на републиката. Предупреждението бе сметнато за опит на армията да попречи на избора за президент на бившия ислямист и кандидат на Партията на справедливостта и развитието Абдуллах Гюл.

Но резултатът от всичко това бе убедителна победа на Партията на справедливостта и развитието на предсрочните парламентарни избори и утвърждаване на Гюл за президент от новия парламент, припомня Ройтерс.

"Не само се надявам, но очаквам от правителството веднага да поднови процеса на реформи, особено що се отнася до свободата на изразяване и религиозните свободи", каза на пресконференция вчера Оли Рен след неофициалната среща на външните министри от ЕС в португалския град Виана ду Кащелу.

Той приветства факта, че новата администрация в Анкара поставя на първо място в дневния си ред присъединяването към ЕС и свързаните с това реформи.

Турският външен министър Али Бабаджан отказа да бъде притиснат за промяна на чл. 301 от Наказателния кодекс, който наказва за "обида на турската национална идентичност" и който бе използван, за да бъдат съдени писатели, които призовават Турция да погледне по-различно на масовите убийства на арменци от османските турци през 1915 година.

"Не искам да говоря точно сега за конкретен член от даден закон, но в момента ние работим върху нова конституционна рамка, която ще бъде в съответствие с критериите от Копенхаген", каза Бабаджан, имайки предвид условията за членство в ЕС в областта на демокрацията, човешките права и върховенството на закона.

Официални представители на ЕС посочиха, че ако Турция не покаже бърз напредък, тя ще получи отрицателен годишен доклад от Европейската комисия през ноември.
eu>actualno>com/novini>dir>bg,09.09.2007/БТА

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи