Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Турция е изтрита от новите евромонети

четвъртък, 27 септември 2007 г.

"Политическа география" изтри Турция от контурите на Европа

Турция, която по-рано беше изобразена на символичната карта на Европа, изчезна от лицевата страна на новите монети от 10 евроцента и 2 евро.

Монетите, които ще се появят догодина, трябва да отразяват по-добре географските реалности след разширението на съюза до 27 страни членки, станало след присъединяването на България и Румъния в началото на 2007 г. При това географските граници на обединена Европа се оказват преместени на изток, обхващайки част от Русия.

Членове на Европейския парламент разчетоха в „изключването” на Турция политически мотивирано решение на Съвета на министрите на ЕС.

"Съветът съзнателно и тайно е заличил Турция от лицевата страна на новите евро”, се казва в изявление на италианските депутати – либерали Марко Капато и Марко Панела.

"На новите монети евро фигурира такава диктаторска страна като Беларус, но липсва такава демократична страна като Турция, с която се водят преговори за присъединяване към ЕС” - посочват парламентаристите. От Еврокомисията обаче не са съгласни, че новият дизайн на евромонетите има някакъв политически контекст.

"Идеята беше за нов дизайн, по-стилизиран от простото географско изображение на Европа, което естествено е трудно да бъде представено на толкова малка повърхност” - каза представителят на Еврокомисията Амелия Торес. Тя все пак призна, че новият дизайн не е съвсем същият като предложеният от Еврокомисията. На старите монети евро са изобразени географските контури на ЕС в състав от старите членки.

"За дизайна на новите евромонети е било предложено географско изображение, което премества Кипър с няколкостотин километра по на запад" - пише "Дейли телеграф"

"Еврочиновници бяха обвинени в "политическа география", след като Украйна, Беларус и Молдова се появиха в проекта за дизайн на обратната страна на новите евромонети, а Турция - не" - отбелязва британския вестник.

Скандалното е, че в първоначалния проект, раздаден на евродепутатите, Европейската комисия предлага коректно географско изображение, в която влиза Турция.

След намесата на неназовано европейско правителство, проектът обаче е бил променен така, че Турция да отпадне от него, а Кипър е бил "преместен" с няколкостотин километра по на запад, отколкото всъщност се намира и е "поставен" в непосредствена близост до Крит.

Италианският евродепутат Марко Капато е разгневен от факта, че Турция, която се надява в бъдеще да се присъедини към съюза, е отпаднала от проекта, за разлика на Молдова и Беларус - държави с "авторитарни, дори диктаторски режими" и с проблеми при спазването на човешките права.

По неговите думи това е нарочна провокация на страни от еврозоната - като Франция например - които са враждебно настроени към евентуално членство на Анкара, преговорите за присъединяване с която вече започнаха.

В Брюксел обаче коментар по различните варианти за художественото оформление на новите евромонети, бе отказан като "безсмислен", посочва "Дейли телеграф".


news>bpost>bg,26.09.2007

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи