Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

ЕС приветства одобрението от турския парламент на отдавна чаканата поправка към спорния закон, определящ като престъпление "обидите към турската идентичност".

Айхан Шимшек

photo

"Tази поправка е стъпка напред," заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен. [Гети Имиджис]

В сряда (30 април) ЕС оцени високо приемането от турския парламент на поправка към Член 301. Парламентът одобри промяна в Наказателния кодекс с подкрепата на депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието след осемчасов дебат. Партията на националистическото движение силно се противопостави на промяната, докато главната опозиционна Републиканска народна паратия я определи като "козметично" усилие да се удовлетвори ЕС.

"Тази поправка е стъпка напред", заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен и подчерта значението на нейното прилагане. "Сега турските власти трябва да се съсредоточат върху... гарантирането на пълната свобода на изразяване", каза Рен и призова към поправки в други подобни членове, за да се спре необоснованото преследване.

Спорният член стана закон през 2005 ж. кщато част от програма за законодателни реформи, но неясната й терминология произволно криминализира широк кръг от критични мнения. Според закона "публичното унижаване" на "турската идентичност" или на "правителстото на Турция, съдебните институции на държавата, военните или структурите на сигерността" стана наказуемо с до три години затвор.

Много интелектуалци бяха съдени по този член, включително носителя на Нобелова награда за 2006 г. Орхан Памук, писателя Елиф Сафак и турския журналист от арменски произход Хрант Динк, който по-късно бе застрелян.

Поправката не премахва Член 301, но определя термина "публично унижаване" по-ясно и ефективно ограничава способността на държавните прокурори да започват дела. Тя заменя неясното определение "турска идентичност" с "турска нация" и определението "република" с "държава на Република Турция". Турският министър на провосъдието трябва да оторизира всяко преследване според закона, което прави по-трудно започването на дело. Поправката също подчертава, че изразяването на критични мисли не трябва да представлява престъпление. Тя също намалява присъдите до максимум две години.

Макар и да признават подобренията, критиците на поправката твърдят, че тя не премахва заплахата на Член 301 към свободното слово.

ЕС приветства тази мярка. "Това е компромис; не бихме могли да желаем по-добър резултат", заяви евродепутатът Джуст Лагендик. "Като членове на ЕС, нашата основна опция бе отмяна на Член 301. Но ние трябва да вземем предвид трудните вътрешнополитически условия в Турция... засега трябва да приемем нещата такива, каквито са", каза той.

Председателят на Съвместната парламентарна комисия на ЕС и Турция Лагендик посочи, че Турция е използвала елементи от наказателните кодекси на Италия, Полша и Германия при изготвянето на неотдавнашната поправка и че в сегашния си вид Член 301 няма да попречи на процеса на присъединяване на Турция към ЕС.

ЕС, към който Турция се стреми да се присъедини, отдавна разкритикува закона като заплаха за свободното слово и го определи като главна пречка за преговорите на Турция с ЕС. Турция започна присъединителни преговори с ЕС през 2005 г., но през последните три години само шест от 35-те необходими глави бяха отворени.

inform,01.05.08

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи