Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Президентът Гюл стана посредник между правителството и съдебната система

Турция успя да постигне символична победа срещу Франция във връзка с европейските си амбиции, като в понеделник външните министри на ЕС включиха в официалния документ за общата позиция на съюза думата присъединяване. До този момент Франция, която е противник на пълноправното членство на Анкара, се опитваше да наложи думата да не се използва в официални документи, включително и в позицията, но дипломатическите совалки на Турция успяха да променят ситуацията. До последно Анкара обещаваше да бойкотира провелия се вчера съвет за партньорство между нея и общността.

Турският външен министър Али Бабаджан приветства връщането на термина в документа, но коментира, че напредъкът на страната му се блокира от една-единствена държава членка в ЕС. "Отварянето на някои преговорни глави е възпрепятствано. Това оказва негативно влияние на ентусиазма ни за реформи и членство", посочи дипломатът. Бабаджан каза още, че в Анкара се обсъжда френското предложение за включване в Средиземноморския съюз, но новата структура не заменя целта за пълноправно европейско членство.

Междувременно президентът на Турция Абдула Гюл се опита да посредничи в разрешаването на голямата политическа криза в страната, която е една от основните притеснения на ЕС, а именно делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Гюл разговаря с председателя на Касационния съд Хасан Герчекер, като го призова напрежението между съда и управляващите да не се отрази негативно на националните интереси. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган пък коментира вчера по време на икономически форум, че заради делото Турция е изгубила тази година инвестиции в размер на 25 млрд. евро. Дневник

Кабинетът ще инвестира 12 млрд. евро в кюрдските райони

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган обяви план за развитие на бедния югоизток на страната, който е населен предимно с кюрди. В рамките на четири години там ще бъдат инвестирани 11.6 млрд. евро в инфраструктура и развитие на селското стопанство. Според Ердоган подобряването на стандарта на живот на населението ще намали терористичните пориви.

Inform
,27.05.08

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи