Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Кралицата посвети президента Абдулах Гюл в рицар
Снимка: БГНЕС - ЕПА
Михаела Янева

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение в страната от октомври 1971 г. насам. Елизабет II и съпругът й – херцогът на Единбург принц Филип, пристигнаха във вторник на четиридневна визита в Турция. В. „Заман“ разкри, че британската кралица е донесла 1600 кг дарове.На официален банкет в нейна чест, организиран от турския президент Абдулах Гюл, 82-годишната Елизабет II описа Турция като „изпълнена с увереност динамична демокрация“ и похвали близките взаимоотношения между Анкара и Лондон. „В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени, подобрили живота на гражданите й. В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“, изтъкна кралицата, цитирана от АФП. В необичайната за нея политическа реч, съставена от придружаващия я британски външен министър Дейвид Милибанд, Елизабет II подчерта още: „За нас Турция е толкова значима днес, колкото е била винаги“. Гюл на свой ред отбеляза: „Обединеното кралство се е превърнало в един от нашите най-лоялни поддръжници по пътя на членството в Европейския съюз“. Турският президент за пръв път в живота си облече смокинг и сложи папийонка за банкета, по време на който кралицата го посвети в рицарско звание. Първата дама на Турция Хайрюниса Гюл обаче не свали ислямската забрадка за приема, събрал около 250 души.
Почит за АтатюркПървата спирка от програмата на кралицата бе мавзолеят на основателя на светска Турция Мустафа Кемал Ататюрк, където тя положи венец. „За мен е чест да поднеса почитанията си на Ататюрк – истински обичан приятел на Великобритания и една от най-великите личности в модерната история“, написа тя в книгата за гости в музея-гробница. Вчера кралската двойка посети исторически забележителности в Бурса. В прочутата Зелена джамия беше отслужен молебен и в чест на Елизабет II, придружавана от Хайрюниса Гюл, беше прочетена сурата (главата) Рахман от Корана, която означава божествен. Очакваше се екземпляр от Корана със златни инкрустации да бъде подарен на кралицата. Днес кралската двойка лети за Истанбул, където ще посети училище и Музея на модерното изкуство, преди вечерта да даде прием на борда на британския самолетоносач „Илъстриъс“. В петък визитата им в Турция приключва.

Inform,May 2008

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи