Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Турция-ЕС,31.07.08

четвъртък, 31 юли 2008 г.

Би Би Си: Европейският съюз приветства решението в полза на турската управляваща партия
31 юли 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Европейският съюз изрази своето облекчение относно решението на турския конституционен съд да не забранява управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предаде Би Би Си.
“Това е добър ден за Турция и за Европа”, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен и призова турското правителство да “активизира реформите”. Политическата несигурност забави напредъка на Турция, чиято цел е да се присъедини към ЕС.
Въпреки че не наложи забрана на партията, чрез своето решение на 30 юли, съдът “отряза” наполовина финансовите средства на партията за тази година.
Главният прокурор на Турция заведе дело срещу ПСР, обвинявайки я в опит да въведе тихомълком закона на ислямския шериат.

“Милиет”: Европейската комисия въздъхна спокойно с решението на Конституционния съд на Турция
31 юли 2008 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Европейската комисия въздъхна спокойно с решението на Конституционния съд на Турция да не забранява Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник “Милиет”. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен поиска Турция да се концентрира вече върху реформите, което трябва да се направи с един широк консенсус в обществото. Ротационната председателка на ЕС Франция призова турските политически актьори да решават различията във възгледите си с диалог, на базата на основните права и свободи в правовата държава. Външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд заяви, че с това решение Турция ще следва по-демократичен и по-европейски път.
Съпредседателят на Смесената комисия ЕС-Турция Йост Лагендейк също посочи, че се е успокоил с това решение и се надява, че ПСР ще извлече поуки от него. “ПСР трябва да покаже явни знаци на онези, които не са гласували за тях, че ще защитава светския характер на страната”, каза холандският европарламентарист. Съпредседателката на германската Партия на зелените Клаудия Рот изрази мнение, че с решението е била зачетена демократичната воля на избирателите в Турция.

РФИ: Турция си пое дъх, ЕС призова Анкара да ускори реформите
31 юли 2008 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен призова Турция да навакса изгубеното време и да ускори реформите след като Конституционният съд реши да не забранява управляващата Партия на справедливостта и развитието. Според Рен решението на съда отразява влиянието на европейските ценности върху Турция. Той подкани правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган да поднови усилията си за социални и икономически реформи, за да може страната да покрие европейските стандарти след като политическата нестабилност през последните две години “отне от времето, през което тези реформи можеха да бъдат извършени”.
Що се отнася до управляващата ислямистката Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, за нея решението на Конституционния съд на Турция е наистина “глътка въздух”. От Анкара предава Жером Бастион, РФИ:
“Турция си пое дъх. Тя избегна нова политическа криза и още една не дотам славна премиера – смъкване от власт на управляващата партия. Удовлетворен, без да ликува, премиерът Ердоган приветства укрепването на демокрацията и на правовата държава. Той обеща: “Оттук насетне Партията на справедливостта и развитието, без никога да е била огнище на антисветска дейност, ще продължи да защитава принципите на Турската република.” Независимо дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна, партията на г-н Ердоган е смятана за виновна, но беше осъдена по-скоро леко – да върне половината от обществената субсидия, която е получила за 2008 г., тоест около 13 млн. евро.

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи