Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Саркози обеща да не пречи на преговорите на Анкара с ЕС

Френският президент Никола Саркози събра за разговор президента на Палестинската автономия Махмуд Абас (вляво) и израелския премиер Ехуд Олмерт

[Reuters]


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в неделя се срещна на четири очи с френския президент Никола Саркози часове преди официалното учредяване на Средиземноморския съюз в Париж, съобщи в. "Хюриет". Една от основните теми по време на дискусията беше присъединителният процес на Турция към Евросъюза и позицията, която Франция ще заеме по този въпрос в качеството си на нов ротационен председател на ЕС.

В хода на разговора Саркози увери събеседника си, че Париж ще остане верен към поетите от ЕС ангажименти относно кандидатурата на Турция и няма да възпрепятства отварянето на нови глави в присъединителните преговори между Анкара и Брюксел през следващите шест месеца. В миналото френският държавен глава неведнъж открито е възразявал против евентуалното членство на Турция в ЕС, предлагайки вместо това "привилегировано партньорство" на страната. В неделя обаче Саркози се постара да разсее опасенията, изказвани от някои турски политици, че поканата на Анкара за участие в инициирания от Франция Средиземноморски съюз всъщност е вид алтернатива за присъединяването на страната към Евросъюза.

Сред другите въпроси, обсъдени по време на срещата, беше съдебният процес срещу турската Партия за справедливост и развитие (ПСР), оглавявана от Ердоган, както и ролята, която Турция и Франция играят в близкоизточния мирен процес. В частност Саркози, чиято страна неотдавна започна да посредничи между Сирия и Ливан, похвали усилията на Анкара в качеството й на посредник в непреките преговори между Сирия и Израел.

Inform,юли 2008

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи