Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Преговорите между ЕС и Турция продължават и въпреки политическите препятствия, налице е известен напредък. Повече подробности от Райнер Херман:

Под европредседателството на Словения Брюксел откри още две преговорни глави с Анкара. Така че в момента се водят консултации по седем от общо 35 глави. Главата "Наука и изследвания" бе вече затворена. При тези преговори

Турция трябва да докаже, че е възприела напълно стандартите, правата и задълженията на страните-членки на ЕС


Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Съответната глава може да бъде отворена веднага щом Брюксел установи, че турците са изпълнили съответните стандарти. Това стана вече с гл. 17 (Икономическа и парична политика) и гл. 26 (Възпитание и култура). Въпреки това гл. 17 не е отворена, защото френският президент Саркози вижда в нея ангажимент за приема на Турция и блокира отварянето й. Париж блокира още четири други глави.

Французите нямат наистина възражения против гл. 26, но не я отварят, защото три страни-членки на общността формулираха допълнителни стандарти и искат да включат в нея също политически критерии. По принцип стандартите се определят от Европейската комисия, но всяка отделна страна може да направи собствено предложение.

Още през юли преди две години ЕС замрази седем други глави, както и гл. 11 (Земеделие), блокирана също от Франция. Брюксел се мотивира с отказа на Анкара да включи Кипър в допълнителния протокол към митническия съюз между ЕС и Турция от 1996.

Осемте спорни глави са във връзка с митническия съюз

През 2005 евродепутати в Брюксел гласуват за началото на преговорите за приемане на Турция в ЕС

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: През 2005 евродепутати в Брюксел гласуват за началото на преговорите за приемане на Турция в ЕС

Турците от своя страна подчертават, че стоките от Република Кипър се внасят в Турция без митнически такси и дискриминация. Само че от 1978 Турция е затворила своите пристанища и летища за кипърски кораби и самолети и заявява, че ще вдигне забраната, едва когато Брюксел спазел своето обещание и отменял изолацията на Северен Кипър.

Въпреки блокадата на общо 12 глави, Турция въвежда постепенно при всички 35 глави правните норми и стандарти на ЕС. Наблюдателите в Истанбул са на мнение, че този бавен, но непрестанен напредък ще неутрализира в последна сметка съпротивата против турското еврочленство във Франция и другите европейски страни.

Deutsche Welle,12.07.08

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи