Орхан Памук:

Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

18/07/2008

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли подчерта, че продължаващите реформи по пътя на присъединяване към ЕС ще увеличат стабилността на Турция и ще подобрят дипломатическите й отношения.

От Айхан Шимшек за Southeast European Times -- 18/07/08

photo

"САЩ и Турция имат силно стратегическо партньорство. Искаме да продължим и да засилим това партньорство," заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли в петък (18 юли). [Гети Имиджис]

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли), докато кризата в страната се задълбочава на фона на интензивен дипломатически диалог за Иран и Ирак.

Хадли подчерта значението на стабилността на Турция и даде висока оценка на постигнатото в областта на демокрацията през последните няколко години. Като призова Турция да продължи политическите и икономическите реформи, той подкрепи и кандидатурата на страната за членство в ЕС.

"Тези реформи ще направят Турция по-силна и по-богата. ... САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция е изправена пред една от най-тежките политически кризи от десетилетия и много анализатори винят политиката на ЕС по отношение на Турция за задълбочаването на кризата.

"Кризата е … обвинителен акт срещу [ЕС] за печалния провал на блока да разгледа позитивно кандидатурата за членството на Анкара," писа "Файненшъл Таймс" в уводната си статия тази седмица. "Ако Съюзът бе поставил пред Турция ясни условия и срокове, както генералите, така и ПСР биха концентрирали своите усилия върху присъединяването, а не върху забрадките," пише вестникът.

Свързаната с политическия ислям Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган се бори в Конституционния съд срещу усилията на прокурорите да я забранят по обвинения, че партията подкопава светския и демократичен характер на страната. Междувременно срещу група бивши турски военни и твърдолинейни националисти бяха предявени обвинения за подготовка на преврат срещу правителството на ПСР.

Кризата на доверие както при либералите секуларисти, така и при свързаните с политическия ислям консерватори се задълбочи, след като кипърският проблем и противопоставянето на френския президент Никола Саркози реално блокираха преговорите на Турция за членство в ЕС. Анализатори изразяват опасения, че борбата между силите може да застраши вътрешната стабилност и да обрече на неуспех опитите за установяване на мир в Ирак и решаване на ядрената криза в Иран.

Коментирайки стратегически въпроси, Хадли изрази желание сътрудничеството между Вашингтон и Анкара да бъде засилено още повече. "САЩ и Турция имат силно стратегическо партньорство," подчерта той. "Бихме искали да продължим и да засилим още повече това партньорство."

Хадли обсъди също последните събития в Ирак и неотдавнашните съвместни усилия за укрепване на стабилността и сигурността в съседната държава. Ердоган направи своето първо официално посещение в Багдад миналата седмица, като така даде началото на нова стратегическа ера в отношенията между Турция и Ирак.

Хадли изрази ангажимент да подкрепя Турция за отстаняване на заплахата от терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак. "САЩ, Турция и Ирак ще продължат да си сътрудничат срещу нашия общ враг, ПКК," отбеляза той.

По време на разговорите с президента Абдула Гюл, земестник-началника на турския генерален щаб генерал Ергюн Сайгун и външния министър Али Бабаджан Хадли повдигна въпроса за ядрената заплаха от страна на Иран. Той обсъди неотдавнашното решение на Вашингтон да участва в ядрените преговори между ЕС и Иран и да оцени вероятността за постигане на решение по дипломатически път.

Бабаджан, който посрещна иранския външен министър Манушер Мотаки в петък в Анкара, каза, че Турция е готова да положи всички усилия, за да намери мирно решение на иранската ядрена криза.

Турската политика се противопоставя на ядрените оръжия в региона, но според нея държавите имат право да развиват ядрени технологии за мирни цели.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

0 коментара

Публикуване на коментар

Ad

Turkey-EU

Turkey-EU
Турция-ЕС

Цитат

Испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул:
“Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.

Калфин обяви подкрепата ни за еврочленство на Турция

България подкрепя перспективата за членство на Турция в Европейския съюз и възприемането на европейските ценности, защото разширяването на ЕС трябва да продължи.
Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на срещата си в МВнР с гостуващия в страната държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан.

Подкрепа за Турция в ЕС

Емблематични политици и интелектуалци настояват за спазване на ангажимента за интеграцията на Анкара в ЕС-Йошка Фишер,бивш германски външен министър,Джулиано Амато,експремиер на Италия,Доминик Строс-Кан,бивш финансов министър на Франция и предстоящ директор на Международния валутен фонд.Сред останалите се открояват бившият президент на Финландия и главен емисар на ООН за преговорите за Косово Марти Ахтисаари,Бронислав Геремек,който беше външен министър на Полша,президентът на Оксфордския университет и бивш еврокомисар Крис Патън.

Turkey-EU

Turkey-EU

Чехия подкрепи Турция за ЕС

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек е изразил подкрепата си към Турция за нейното пълноправно членство в ЕС, предаде АП.

Тополанек е заявил това след среща с министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, който бе на еднодневно посещение в Прага.

„ Чехия отдавна подкрепя Турция в усилията да се присъедини към ЕС".

Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи, е заявил Гордан Браун

Анкара. Британската подкрепа за членството на Турция в ЕС ще продължи. Това е заявил новият премиер на Великобритания Гордън Браун в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Елизабет II подкрепи членството на Турция в ЕС

Британската кралица Елизабет II изрази подкрепата на Великобритания за членство на Турция в ЕС по време на първото си държавно посещение ( май 2008) в страната от октомври 1971 г. насам.„В тази страна перспективата за присъединяване към ЕС вече вдъхнови редица промени,подобрили живота на гражданите й.В чужбина Турция има уникална позиция на мост между Изтока и Запада в жизненоважен момент за ЕС и света като цяло“,изтъкна кралицата, цитирана от АФП.Елизабет II подчерта още:„За нас Турция е толкова значима днес,колкото е била винаги“.

САЩ "ЗА" Турция в ЕС

Съветникът по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли бе на посещение в Турция в петък (18 юли 2008 г.)
"САЩ силно подкрепят членството на Турция в ЕС," каза Хадли след разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Турция трябва да бъде приета в ЕС, каза Вселенският патриарх Вартоломей

25 септември 2008 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Анкара.

Вестник “Радикал” информира за изказването на Вселенския патриарх Вартоломей пред Европейския парламент, като на централно място извежда думите му, че ЕС трябва да приеме и да включи в своя проект Турция.

Последователи